Trauku mazgāšana ar profesionālo mazgāšanas mašīnu traukiem

Mazgājot traukus ar profesionālo trauku mazgāšanas mašīnu ne vienmēr esam apmierināti ar rezultātu, kāpēc? 

Un kā uzlabot rezultātu?

 

Pirms trauku mazgājamās mašīnas iegādes

Kas būs nepieciešams:

  • Elektriskais pieslēgums atbilstoši izvēlētās iekārtas modelim – jauda (kW) un spriegums (V).
  • Ūdens pieslēgums – aukstais un/vai karstais ūdens ar atbilstošu caurules izmēru un spiedienu. Profesionālajām mašīnām ir svarīgi, lai ūdens sistēmā būtu atbilstošs spiediens, parasti vismaz 2 – 4 mBar.
  • Karstā ūdens pieslēgumu var izmantot atsevišķām iekārtām (jābūt norādītam). Tas palīdzēs taupīt gan elektrību (ja ūdeni silda ar gāzi), gan laiku – iekārta saņem karsto ūdeni, līdz ar to mazāk laika nepieciešams sildīšanai. Tomēr jāatceras, ka ienākošā karstā ūdens temeratūrai jāatbilst iekārtas ražotāja prasībām (piem. +55oC).
  • Kanalizācijas pieslēgums – atbilstoši iekārtas parametriem. Profesionālajām trauku mazgāšanas mašīnām nav pamatkomplektā iebūvēts sūknis, kas izsūc no iekārtas netīro ūdeni (tas jāpasūta atsevišķi, izvēloties iekārtu). Tādēļ kanalizācijas pieslēgums ir jāveido tā, lai ūdens dabiski var aiztecēt, kā arī jāparedz vieta sifonam, lai nepatīkamais aromāts no kanalizācijas sistēmas nenokļūst iekārtā. Ja nepieciešams netīros ūdeņus aizvadīt augstāk par trauku mašīnas apakšu, tad jāpasūta sūknis, kuru iebūvē rūpnīcā.
  • Darba galdi – ieteicams gan pirms mašīnas, gan aiz mašīnas.
  • Mazgājamo un skalojamo līdzekļu izvēle, to veids un dozēšana.
  • Vēdināšana telpā (ieteicams).

 

Vietas iekārtošana

Iekārtojot trauku mazgātuvi ar trauku mazgājamo mašīnu, nepieciešams:

  • Vieta, kur nolikt un šķirot netīros traukus
  • Ērti, ja ēdienu atliekas var izmest atkritumu maisā, izmantojot atveri galdā, zem kura ir konteiners atkritumiem
  • Izlietne ar dušu trauku skalošanai pirms mašīnas
  • Trauku mazgājamā mašīna
  • Galds aiz mašīnas, kur novietot tīros trauku ar visu mazgāšanas grozu
  • Vieta, kur novietot tīros traukus

 

Trauku mašīnas pieslēgšana un sagatavošana darbam

1)     Iekārtu iepriekš sagatavotā vietā drīkst pieslēgt speciālists ar atbilstošām zināšanām

2)     Pēc iekārtas pieslēgšanas ūdens sistēmai un elektrosistēmai tā ir jānodrošina ar mazgāšanas un skalošanas līdzekļu pareizu dozāciju mazgāšanas un skalošanas procesa nodrošināšanai. Iekārtu komplektācijā visbiežāk iekļauts skalošanas līdzekļa dozētājs, savukārt mazgāšanas līdzekļa dozētājs parasti nav iekļauts standarta komplektācijā. Izvēlētais mazgāšanas ķīmijas veids (šķidrais līdzeklis vai pulveris) nosaka, vai jāpievieno mazgāšanas līdzekļa dozētājs

3)     Mazgāšanas un skalošanas līdzekļu daudzumu mazgāšanas ciklam nosaka, ņemot vērā gan ūdens sastāvu, gan cietību, gan mazgājamo trauku materiālu. Šis darbs jāuztic speciālistam, kurš veic pareizu līdzekļu dozēšanas regulēšanu, lai rezultāts būtu maksimāli efektīvs

4)     Personāla apmācība par pareizu mazgāšanas procesu

 

Kā pareizi lietot trauku mazgājamo mašīnu?

1)     Netīrie trauki ir jāšķiro pēc izmēra un materiāla

2)     Ēdienu atliekas ir jānotīra no traukiem

3)     Trauki jānoskalo ar remdenu (temperatūra ~ +28oC) ūdeni – šim mērķim ieteicams izmantot speciālu dušu trauku skalošanai

4)     Sagatavotie trauki jāsakārto trauku grozā – svarīgi tos novietot ieslīpi ar paredzētajām atstarpēm, lai šķīvjus un bļodas varētu katru atsevišķi apskalot no abām pusēm ar ūdens strūklu. Ja trauki tiek šķiroti pa izmēriem un veidiem, būs iespējams efektīvāk izmantot trauku mazgāšanas grozu un salikt vairāk trauku

5)     Izņemot trauku grozu pēc mazgāšanas, jāļauj traukiem nožūt (parasti žūšanas laiks ir ap 2 minūtēm)

6)     Glāzes pēc mazgāšanas parasti jāpārslauka – izņemot gadījumu, ja iekārta pati nodrošina žāvēšanas procesu vai ķīmijas īpašības ļauj glāzēm nožūšanas procesā neatstāt ūdens pilienu pēdas

7)     Traukus novieto uzglabāšanai

 

Trauku mazgāšanas komponentes:

  1. Persona, kura veic procesu
  2. Ūdens
  3. Ķīmiskie līdzekļi (mazgāšanai un skalošanai)
  4. Dozēšanas ierīce ķīmiskajiem līdzekļiem
  5. Trauku mazgājamā mašīna

 

  • Pirmais elements ir cilvēks, kurš šķiro, tīra, kārto traukus, liek tos mašīnā un ņem ārā – kā jebkuram darbam arī šim nepieciešama apmācība, rūpīga un akurāta attieksme un izpildījums
  • Ūdens trauku mazgāšanai – tam jābūt mīkstinātam, lai neveidotos kaļķakmens nosēdumi, nepieciešams atbilstošs spiediens un daudzums
  • Ķīmiskie mazgāšanas un skalošanas līdzekļi – tiem jābūt saskaņotiem ar ūdens sastāvu, mazgājamo trauku materiālu un ūdens cietību
  • Dozēšana ir ļoti svarīgs elements, lai ķīmiskos līdzekļus dozētu atbilstošā koncentrācijā. Ja ķīmiskie līdzekļi būs par daudz vai par maz, abos gadījumos rezultāts nebūs apmierinošs. Turklāt, lai dozēšana būtu kvalitatīva, ir svarīgs atbilstošs ūdens spiediens
  • Trauku mazgājamā mašīna izmanto ūdeni, kas papildināts ar atbilstošu daudzumu ķīmisko līdzekļu, veic trauku mazgāšanu ar atbilstošas temperatūras (+55 līdz +65oC) ūdens strūklu, pēc mazgāšanas traukus noskalo ar svaigu ūdeni, kas uzkarsēts +80 līdz +85oC temperatūrā. Dažas iekārtas arī žāvē traukus ar tvaiku vai gaisa strūklu

 

Lai trauku mazgāšanas proces būtu ātrs un kvalitatīvs, svarīga ir IKVIENA no šīm komponentēm!

 

AUP dishwasher


Back