Ar ko sākt - virtuves iekārtošana.

Ar ko sākt?

Bieži, veidojot jaunu ēdināšanas iestādi , tiek uzdots jautājums – ar ko sākt?

Protams, ar ideju un vietas izvēli, pēc tam ar cipariem – biznesa aprēķini.

 

Kad šis posms ir iziets un nolemts veidot ēdināšanas iestādi- kafejnīcu, ēdnīcu, restorānu utt.  varam ķerties pie tehniskajām lietām. Šeit apskatīsim SECĪBU kādā būtu jāveic virtuves iekārtu un mēbeļu iegāde.

 

1)       Tātad pirmais ,kas nepieciešams ir telpas, kur tiks iekārtots ēdināšanas uzņēmums. Tātad telpu plāns ar VISIEM izmēriem , un telpu uzmērījumi dabā . Mērot telpas ir jāņem vērā  gan sienu izmēri , attālumi līdz durvīm, logiem, telpu un aiļu augstumi, attālumi līdz palodzēm; Ja telpās ir kādi ūdens vadi, elektro skapji utt. – to novietojumi un izmēri.  Nedrīkst aizmirst koridorus un gaiteņus, kāpnes no “ielas” līdz katrai konkrētajai telpai – jo, ja mēs tur gribam ievietot iekārtu, tad jābūt pārliecībai, ka to varēs ienest telpās. Pie griestiem stiprina ventilācijas un apgaismes iekārtas – arī šīs vietas ir jāmēra. 

2)       Otrais ir tehnoloģiskais plāns – plāns, kurā ir iezīmēts visas nepieciešamās iekārtas un mēbeles sākot ar darbinieku telpām (garderobe , duša, WC, kabinets utt.), noliktavaspirmapstrādes telpas,  apstrādes un gatavošanas telpas, trauku mazgātuves, apkopēja inventāra telpa, klientu zāle un klientu WC. Šo tehnoloģisko plānu iezīmē telpu plānā, kurš ir aprakstīts punktā.1. Tehnoloģiskajā plānā jāparedz visas iekārtas, mēbeles, to precīza atrašanās vieta, ņemot vērā produktu un personāla plūsmas.  Šo plānu jāveido tā, lai sakrīt mērogs (telpai ar iekārtām un mēbelēm). Viena no biežākajām kļūdām ,ka plānā tiek iezīmētas iekārtas, neņemot vērā faktiskos izmērus.  Tehnoloģiskajam plānam ir jāatbilst noteikumiem un prasībām, kuras ir izvirzītas MK noteikumos, PVD rekomendācijās un prasībās, Sabiedrības veselības aģentūras prasībās, jābūt saskaņā ar  Darba aizsardzības likumiem  u.c. normatīvajos aktos. Ieteikums šos plānus saskaņot PVD.

3)       Kad Tehnoloģiskais plāns ir gatavs, tad varam ķerties pie iekārtu un mēbeļu specifikācijas veidošanas. Šis ir saraksts ,kurā ierakstam precīzi katru iekārtu, mēbeli vai aprīkojuma piederumu, kas ietlpst  šajā plānā. Ierakstot katru pozīciju, neaizmirstam pievienot visus tehniskos parametrus, kurus var attiecināt uz konkrēto iekārtu – izmērs, jauda, tilpums, spriegums, ražība, svarīgo īpašību apraksts  utt. Piem. Ledusskpis – tilpums 700L, korpuss no nerūsējošā metāla, kamera no nerūsējošā metāla; temp. No –2C līdz +8C, uz regulējamām kājām, ar plauktiem (3 gab.)  vai El. plīts, 4 sildvirsmas, kantainas, jauda 2.5kW katrai platei, 380V, izmērs 700x700x850mm, paliknī ar plauktu,  jaudas regulators ar 7 pakāpēm.

Kad šis saraksts gatavs , tad varam to nodot uzņēmumiem , kas šādas lietas var piegādāt , lai saņemtu cenu piedāvājumu.

Specifikācijā un plānā ieliekam “maksimuma programmu” – ja ko vajadzēs vēlāk, vieta ir jāparedz, pirkt varam tad, kad to patiešām vajag.

4)       Vēl viens darbiņš ir inženierkomunikāciju piesaišu rasējumi – katrai iekārtai, kurai vajadzīgs elektrības, ūdens, kanalizācijas, gāzes vai ventilācijas pieslēgums – tas jānorāda rasējumā, tātad ir vajadzīgi rasējumi elektrības pievadu ; ūdens un kanalizācijas pievadu; gāzes pievadu un vantilācijas pievadu rasējumi. Veidojot šos rasējumus atceramies, ka katras 3. punktā aprakstītās iekārtas specifiskie parametri un novietojums ir svarīgi, lai pieslēgtu izvēlēto iekārtu  - kāds pieslēgums, augstums no grīdas, blakus konkrētai iekārtai  vai aiz tās, vai virs – jāskatās kopumā. Nedrīkst aimirst rezerves elektro pieslēgumus iekārtām , kuras nav Specifikācijā, bet var būt būs nepieciešamas (mazās palīgiekārtas) .

5)       Tagad varam plānus iekļaut pārējā projektā un sagatavot celtniekiem darba uzdevumu un uzsākt telpu remontu/ būvniecību/ sagatavošanu .  !!! Šeit ir būtiski, lai celtnieki un inženiertīklu veidotāji saskaņo savus risinājumus ar izvēlēto Iekārtu un mēbeļu Piegādātāju. Bieži ir tā, ka tīkli ir savilkti, bet iekārtu nevar pieslēgt, jo nav ņemts vērā kāda sīka nianse – jāpārtaisa!

6)       Gatavojam mazā inventāra sarakstu – katlus, pannas, mazās palīgmašīnas, traukus utt. Šeit vislabāk  izmantot katalogus, vai  vēl labāk  specializētajos veikalos atlasam konkrētās preces.

 

Pārpublicēšanas gadījumā ievērot atsauci .


Atpakaļ