Kā izvēlēties iekārtas?

Kā izvēlēties virtuves iekārtas?

Kad esat tikuši galā ar jautājumu par to kāda veida iekārta nepieciešama, tad nākamais ir kādu iekārtu pirkt?

 

Ar virtuves iekārtām ir līdzīgi kā ar televizora vai gludekļa pirkšanu – izvēlēties varam gan pēc kvalitātes, ražotāja, izmantoto materiālu, utt. īpašībām, gan pēc piedāvāto funkciju klāsta. Un izvēle ir gana plaša.

 

Pirmais kas jāsaprot  ir tehniksie parametri – tilpums, jauda, ražība stundā (dienā), plātņu skaits, izmērs utt.

Šeit jāņem vērā vēlamais ražošanas apjoms - cik ilgā laikā vajag saražot kādu apjomu (jāvadās pēc max lielākā nepieciešamā daudzuma, jo mazāk vienmēr varēs saražot, vairāk ne!). 

Piemēram .

Vajag trauku mazgājamo mašīnu.

Dienā apkalpojam 600 klientu , katrs vidēji lieto šķīvi, zupas bļodiņu, salātu trauciņu un krūzi vai glāzi, kopā ~4 priekšmeti + galda piederumi. Šis apjoms jānomazgā 3 stundu laikā.

600 šķīvju + 600 zupas bļodas+600 salātu trauciņi+600krūzes=2400 priekšmeti

2400/3stundas = 800priekšmeti stundā    

Tātad nepieciešama mašīna, kura mazgā šādu daudzumu stundā.

 

Otrais ir cik intensīvi mēs lietosim šo iekārtu – ja iekārta izmantosies tikai dažas stundas dienā, vai tai jāstrādā katru dienu 24 stundas  un tā cauru gadu . Te ir liela starpība, ja iekārta paredzēta smagam un intensīvam darbam, tad tā būs atbilstoši gatavota un maksās daudz dārgāk, taču ilgtermiņā iespējams būs lētāka. Taču cena nav vienīgais kas ietekmē mūsu izvēli – ja jānodrošina patstāvīgs un nepārtraukts darbs, tad jebkura tehniskā ķibele var ietekmēt visu ražošanas procesu – ja kāda iekārta netiek galā ar savu funkciju, tas ietekmēs arī visu ražošanas ciklu - Ķēde ir tieši tik stipra cik tās vājakais posms! Savukārt ja nepieciešama iekārt, kura pilda tikai palīgfunkcijas – tā var būt vienkārša un “viegla”.

 

Piemēram

  1. Dārzeņu pērstrādes ceham vajag kartupeļu mizojamo māšīnu, kuru izmantos pa 15 stundām katru dienu un jānomizo 1,5 tonnas dienā,;
  2. Un skolas ēdnīca, kurai jānomizo kartupeļi 0.5 tonna dienā , bet tas jāpaveic 2 stundās.

 

Vienā gadījumāmums vajag mašīnu kas ražo 1500kg  / 15 stundas = 100kg stundā , pietiek ar mašīnu, kurai reizes ielāde ir 8-10kg, bet mašīna paredzēta intensīvai lietošanai:

 15stundas dienā * 365 dienas = 5475 stundas gadā

Otrā gadījumā vajag mašīnu, kara ražo 500kg / 2stundās = 250kg stundā , vajag mašīnu ar  ielādi 18-20kg un mašīna netiks intensīvi slogota .

2 stundas dienā * 180 dienas = 360 stundas gadā

 

Trešais ir kādas papildu funkcijas, tehnoloģijas  vai lietošanas ērtums mums ir svarīgs. Tā var būt elektroniska vai rokas vadība iekārtai, temperatūras vai laika elektroniska regulēšana un iestatīšana utt. Arī papildiespējas, teiksim vai katls , kurš paredzēts zupas vārīšnai, nepieciešams ar maisīšanas mehānismu, izgāžams vai parasts. Gandrīz katram iekārtu veidam ir pieejamas iekārtas ar šīm papildu īpašībām un funkcijām.

 

Ceturtais – kādu “brendu” (tirguszīmi) izvēlēties, vai tam ir būtiska nozīme? Virtuves iekārtām tāpat kā citai tehnikai ir savi  mersedesi un savi opeļi. Bet lai zinātu kurš ir patiešām atšķirīgs savas izslavētās kvalitātes dēļ , bet kurš tikai parūpējies par sava vārda atpazīstamību ir jāzin kas vairāk par plikiem nosaukumiem. Latvija nav liels tirgus, tāpēc ne visi, kuri ir kvalitatīvi un augstvērtīgu iekārtu ražotāji ir parūpējušies lai to šeit zinātu ikkatrs. Tai pat laikā ir ražotāji, kuri atvēl prāvus līdzekļus lai sevi reklamētu, tā vietā lai uzlabotu savu produktu kvalitāti. Tāpēc nevar viennozīmigi teikt, ka viens vai otrs ir labāks par pārējiem. Lai saprastu  “kur ir graudi, bet kur pelavas” ir jāiegulda vairāk darba, jāsavāc citu lietotāju atsauksmes, jāaprunājas ar konkrētiem rūpnīcu pārstāvjiem , vai jāatrod uzticams un partneris – iekārtu piegādātājs uz kuru varēsiet paļauties.

 

Piektais ir iekārtas izskats , izmantotie materiāli. Ja iekārtai ir arī Jūsu uzņēmuma reprezentācijas funkcija (Piem. Letes klientu zālē vai iekārtas demonstrācijas virtuvē) , tad svarīgi ir izvērtēt iekārtas izskatu , materiālus. Dažām iekārtām ir specifisks dizaina sērijas – piemēram krāsnis, kuras izkatās kā veco laiku, vai utramoderna vitrīna ar LED gaismām un “kosmosa” vadības paneli. 


Atpakaļ